Home Omhoog Agenda Wie ben ik? Contact Inhoud

De Papaver
De Papaver Meisje Raku-werk Hoofd verloren Olieves

 

[Company Logo Image]

 

 

 

 

Volg de links hieronder naar andere pagina's!


Papaver

Er zijn ongeveer 60 soorten papavers of klaprozen. Afgezien van het feit dat deze bloemen mij persoonlijk altijd erg hebben geboeid door hun vormen en kleuren, horen ze ook echt bij een boerenerf. Ik wilde voor onze boerderij daarom graag zelf een papaver van keramiek maken en ze natuurlijk ook gaan planten in de tuin.

Oom Ru, de bekende Rotterdamse beeldhouwer/schilder Ru de Gier (1921 - 2004), schilderde ze ook vaak. Zijn laatste schilderij van papavers maakte hij voor ons huis aan de Bloemendaalseweg. Toen we een naam voor onze werkplek moesten bedenken, was het daarom niet moeilijk, het moest De PapaverHoeve worden!

Deze papaver van keramiek is opgebouwd uit platen klei en een bolvormig hart met stekeltjes van fijne chamotte klei. In drie delen is de bloem gemaakt en daarna samen gevoegd. Verschillende glazuurproeven zijn voorafgegaan aan de definitieve glazuurlagen.

Wanneer een werkstuk in delen opgebouwd wordt, is het een uitdaging dat tijdens het stoken er niet een zodanige vervorming plaatsvindt, dat de delen niet meer in elkaar passen. Dit maakt voor mij een werkstuk altijd extra interessant, want ik moet niet alleen de vormgeving en de kleur bepalen, maar ik moet ook het materiaal naar mijn wil en inzicht dwingen om te komen tot wat ik voor ogen heb. Daar is techniekbeheersing en een bepaalde mate van onvoorspelbaarheid altijd een belangrijke factor.

Het openen van de oven is daarom iedere keer weer een spannend moment.


 

Home ] Omhoog ]

Stuur een e-mail naar keramiek@depapaverhoeve.nl voor vragen over, of commentaren op deze website.
Copyright (c) 2008 - 2018 De PapaverHoeve
Laatste aanpassing: 04-03-2018