Home Omhoog Agenda Wie ben ik? Contact Inhoud

Raku-werk
De Papaver Meisje Raku-werk Hoofd verloren Olieves

 

[Company Logo Image]

 

 

 

 

Volg de links hieronder naar andere pagina's!


Masker-schalen

In verschillende culturen wordt aan maskers een grote betekenis gehecht, onder meer op religieus gebied in Afrika en bij de oorspronkelijke Amerikaanse volken. Bekend zijn ook de maskers van het Japanse No en Kabuki theater, en de veelheid aan carnavalsmaskers uit de Europese traditie, waaronder de Venetiaanse maskers.

Voor raku werk is dit een heel leuk thema. Deze maskers zijn schaal en wandobject tegelijk. Aan de onderkant zijn namelijk lage pootjes gemaakt, maar ook een deel waar de schaal aan kan worden opgehangen.

Belangrijk voor een raku werkstuk is ook dat er een goede evenwichtige plaatdikte in de klei en spanning in de vorm zit. Is dit niet goed, dan is er kans op scheuring of barsten tijdens het proces van opwarming en afkoeling tijdens het zogenaamde 'raku stoken'.

Omdat een aantal factoren wel te voorspellen is bij het rakustoken, kun je gebruik maken van deze specifieke effecten. Dit heb ik bijvoorbeeld gedaan bij mijn vazen en schapen. De matte zwartgerookte huid van de ongeglazuurde klei vormt bij de vazen een mooi contrast met de hoogglanzende binnenkant in een intense kleur. De witte organische vormpjes aan de buitenkant onderbreken het zwart en geeft de vaas net dat boeiende extra wat ik zocht.

 


Vazen

 

  


Schapen

Bij de schapen is het zwart gebruikt om het soort schaap aan te duiden. Het wollige karakter van de vacht wordt versterkt door de opbouw van kleine plakjes en het gebruik van de transparante craquelé die ontstaat tijdens het plotseling afkoelen van het werkstuk in de zaagselton.


 

 

 

Home ] Omhoog ]

Stuur een e-mail naar keramiek@depapaverhoeve.nl voor vragen over, of commentaren op deze website.
Copyright (c) 2008 - 2018 De PapaverHoeve
Laatste aanpassing: 04-03-2018