Home Omhoog Agenda Wie ben ik? Contact Inhoud

Raku
Kerstballen en servies Porselein Zilverklei Platen klei Raku Schaaltjes Servies beschilderen Kerst & Herfstletters Buitenklei Mallen Vrij boetseren

 

[Company Logo Image]

 

 

 

 

Volg de links hieronder naar andere pagina's!

Raku cursus


Raku-workshop

Raku klei is klei die grote plotselinge temperatuurwisselingen verdragen kan. De glazuren die op raku werkstukken toegepast worden, hebben dit vermogen ook en zijn hier speciaal voor samengesteld.

De workshop beslaat twee niet-aaneengesloten dagen. Op de eerste dag wordt het object gemaakt. Aangezien het werk moet drogen en moet worden gestookt, zit er enige tijd tussen het maken van het object en het op raku-wijze stoken ervan.

De stookdag is een dag vol verrassingen en ontdekkingen, omdat het niet altijd te voorspellen is hoe het object er na het stoken uit ziet.

Zie voor meer voorbeelden het Eigen werk (Raku-werk).

 

 

 

 


Geplande workshop

Afhankelijk van uw persoonlijke ervaring met klei wordt er per persoon tijdens de raku-workshop een werkstuk gemaakt.

Het kan zijn dat u veel ervaring heeft met klei en graag met deze raku-workshop wilt meedoen, omdat u dit niet zo snel alleen doet. Het kan ook zijn dat u niet veel ervaring heeft en met een eenvoudig werkstuk toch een keer graag een raku-stook wilt meemaken. Alles gaat in overleg met Nelleke Beck zodat u kunt maken wat voor u persoonlijk haalbaar is.

Het eerste dagdeel wordt gebruikt voor het werkstuk. U krijgt appeltaart, thee/koffie en een krentenbol.

Het tweede dagdeel wordt gebruikt voor het stoken en, eventueel nog voorafgaand aan de stook, het glazuren. Dit wordt een gezellige lange dag waarbij wij zorgen voor wederom koffie/thee en wat lekkers, maar ook voor een heerlijke Spaanse lunch met een mediterraan drankje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


De techniek

Als het werkstuk onder begeleiding ook ivm. de wanddikte en spanning in de vorm éénmaal gestookt is in een gewone kleioven (op elektriciteit), kan het werkstuk een glazuurlaag krijgen. Dit is een poederachtige laag, die nog afgestookt moet worden in onze raku gasoven die buiten staat.

Deze wordt tussen de 900 en 1000 graden opgestookt en vervolgens gaat onder grote voorzichtigheid en deskundige hulp de ovendeksel open en wordt het werkstuk gloeiend en wel met een tang uit de oven gehaald. Vervolgens gaat het in een ton met zaagsel waar het verder in smoort. Tijdens dit deel van het proces vinden er veranderingen plaats in de ongeglazuurde en geglazuurde klei. Na enige tijd van afkoelen wordt het werkstuk uit de ton genomen en verder afgepoetst met oa. een staalsponsje om de speciale ontstane effecten optimaal te laten verschijnen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Zie de agenda voor de eerstvolgende workshop.

 

Home ] Omhoog ] Raku cursus ]

Stuur een e-mail naar keramiek@depapaverhoeve.nl voor vragen over, of commentaren op deze website.
Copyright (c) 2008 - 2018 De PapaverHoeve
Laatste aanpassing: 04-03-2018